Erasmus+ kategória bejegyzései

Erasmus+ program 2018

Konfliktuskezelés online teszt osztályfőnöki órán

 
Csapatépítés osztályfőnöki órán

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobilitás képek

    

 

 

 

 

Iskolánk harmadik alkalommal is sikeresen pályázott az Erasmus+ programra. Projektünk címe ’Pozitív iskolai környezet kialakítása’. Olyan kurzusokat választottak a kollégák, melyek hozzájárulnak tanulóink fejlődéséhez mind az oktatás, mind a nevelés területén.

  hogy diákjaink pozitív légkörben fejleszthessék tudásukat. Miskolczi Ágnes tanárnő Palermóban vett részt a tehetségek kiválasztását és gondozását elősegítő kurzuson. Románné Dóra Zsuzsa tanárnő Barcelonában a csapatmunka kiépítését tanulmányozta, míg Vargáné Bárdos Judit tanárnő szintén Barcelonában az iskolai konfliktushelyzetek kezelését célzó tanfolyamon bővítette ismereteit. A külföldi tanfolyamokon megszerzett jó gyakorlatokat beépítjük a mindennapi munkánkba, elősegítve, hogy diákjaink tanulási eredményei javuljanak.

Felhőmesék a középkori Canterburyben

2016. július 31-től augusztus 13-ig vettem részt egy tanártovábbképző tanfolyamon, az Egyesült Királyságban, Canterburyben, a University of Kentben. A két hetes program a tanításban ma már mindennapossá vált technikai segédeszközök használatáról szólt. Megismertem a digitális világ alapfogalmait, előnyeit, felhasználási lehetőségeit.

A szociális média legjobb hasznosítása a tanulás elősegítése a tanulók saját érdeklődési területeinek megfelelően. Ez minden eddiginél nagyobb motiváció a gyerekeknek. Sajnos ma még csak álom, ehhez egyelőre nem állnak rendelkezésre személyi számítógépek az iskolákban, de reméljük, ez nemsokára megvalósul.

Íme, néhány hasznos link a tanári munkához: a www.voki.com, ahol beszélő avatárokat lehet kreálni, melyekhez szövegeket írunk és elmondják hibátlan angolsággal, ha éppen arra a nyelvre állítjuk be. Az osztály együtt is készítheti. A szociális tanuláson belül az identifikációig is eljuthatnak a gyerekek, ha azonosulni tudnak az avatár által közvetített értékekkel. A kitalált figura (az avatár) nyelvi szintje a gyerekekéhez igazodik.

Sok más internetes és mobiltelefonos alkalmazással is megismerkedtem. Az információs kultúra lehetőségeit még csak most kezdjük megismerni. A gyerekek mobiltelefonnal a kezükben nőnek fel, nekünk lépést kell tudni tartani velük, hiszen számukra ezen keresztül tehetjük érdekessé az általunk átadni kívánt ismereteket. Sok még a tanulnivaló nekünk, tanároknak is.

Nem beszélve arról, hogy az informatikai fejlesztések sajnos összefüggésben vannak az iskolák anyagi lehetőségeivel. Ha nem is sikerül minden gyereknek külön digitális eszközt adnunk a tanórán az interaktív táblával felkelthetjük érdeklődésüket egy-egy alkalmazás iránt, és pár-, vagy csoportmunkával játékká is varázsolhatjuk a tanulást.

Sós Anita
angoltanár

Canterbury Kenti Egyetem Pilgrims: „Információs technológia a tanításban 2016” tanfolyamának résztvevői

A tanfolyam résztvevőinek búcsúvideója

Voki – beszélő avatár – egy alkalmazás sok közül

Erasmus+ Program 2016

Eresmus 2016 erasmus+ logo kicsi

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
 

Az Erasmus+ pályázati kiírásnak köszönhetően iskolánk két angol tanára 2016-ban is kéthetes nyári kurzuson vehetett részt. Sós Anita tanárnő Angliában az IKT eszközök oktatást fejlesztő új módszereivel ismerkedett. Miskolczi Ágnes tanárnő skóciai tanulmányai alatt a nyelvoktatás újabb módszereivel bővítette tudását. A megszerzett ismereteket megosztják nemcsak a kollégákkal, hanem beépítik azokat az oktatás folyamatába is.

Miskolczi Ágnes

Az Egri Lenkey János Általános Iskola idén is pályázott az Erasmus+ KA1 projektben, melyen két nyelvtanára szakmai továbbképzésen vehetett részt az Egyesült Királyságban. Mobilitásom célországa Skócia volt. Edinburghban a kurzusom címe „Refresher Course for Teachers of English”. Azért ezt a kurzust választottam, mert illeszkedik munkahelyem profiljába és az én szakmai fejlődésemhez is hozzájárul. A pályázat elnyerése után tanár kollégámmal mindent megtettünk, hogy a mobilitás előkészítése után a kint tartózkodás gördülékenyen történhessen. Tanulmányaimat 2016. július 25-én kezdtem meg. A kiutazás az előző napon történt. A szállásom ún. homestay accommodation volt. Nagyon jó választásnak bizonyult, mert a szállásadó régóta fogad külföldi tanulókat, így örömmel segítette a nyelvtanulási szándékomat. Az iskolában 10 fős csoportokba osztották a kurzuson megjelenteket. Az oktatás hétfőtől péntekig két héten át naponta 9-16.30 óráig tartott. Az oktatás elején megkaptam az eligazító dokumentumokat, ami igen hasznosnak bizonyult kint tartózkodásom alatt, hogy mindenről könnyen tájékozódhassak. Mivel módszertani képzésen is vettem részt, ennek megfelelően voltak az oktatási anyag között beszédkészség, olvasási készség, írás- és halláskészség fejlesztő gyakorlatok. De természetesen a nyelvtani gyakorlatok is beépültek az oktatási anyagba. Az állandó aktív gyakorlati megoldások az ismeretek szilárd beépülését eredményezték. Új módszertani könyveket mutattak be, melyet a helyi könyvesboltban be is lehetett szerezni. Megismertettek az Egyesült Királyság oktatási szisztémájával. Minden este kulturális programon vettem részt. A képzés végén megkaptuk az Europass Mobility dokumentumot és az igazolást, hogy sikeresen elvégeztük a kurzust. A mobilitás új ismereteket adott iskolai munkámhoz, melyeket beépítek mindennapos oktatói tevékenységembe. Tapasztalataimat igyekszem megosztani kollégáimmal, a diákokkal, szülőkkel egyaránt.
 

Remélem, jövőre is pályázik iskolánk. Mi mindent megteszünk a sikeres együttműködésért!

Miskolczi Ágnes

Erasmus+ program 2015

logo_fiatalok_lenduletben

Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja.

Intézményünk sikeresen pályázott az Erasmus+ KA1 tanári mobilitás pályázaton. Négy nyelvszakos pedagógus vesz részt augusztusban Németországban és Angliában módszertani továbbképzésen. Kint tartózkodásunk tapasztalatait az eTwinning oldalán folyamatosan lejegyzik.

Miskolczi Ágnes

20150808_141626

Iskolánk négy pedagógusa a nyári szünetben kéthetes módszertani továbbképzésen vett részt az Erasmus+ projekt keretén belül. Románné Dóra Zsuzsa német szakosként a németországi Regensburgban, Pálfiné Kecskés Csilla és Sós Anita az angliai Portsmouthban és Miskolczi Ágnes Oxfordban fejlesztette szakmai tudását. Célunk a szakmai megújulás, új módszertani ismeretek szerzése. Szeretnénk, hogy a projekt során szerzett tapasztalatok minél hamarabb beépüljenek az iskolai oktatás mindennapjaiba.

A kurzusok résztvevői Európa különböző országaiból érkeztek, de volt tanár kolléga Nigériából is. Ő például gyönyörűen beszéli az angol nyelvet, mert mint elmondta, náluk három éves kortól kötelező tananyag. Tegyük hozzá, hogy az ország hivatalos nyelve az angol.  Így megismerkedhettünk más országok oktatási módszereivel is. Naponta 9-16 óráig tartottak az órák, rengeteg új ötlettel gazdagodtunk. Ezenkívül megismerkedtünk a helyi szokásokkal, iskolai élettel. Az órák után felfedeztük új környezetünket. Felejthetetlen élmény volt, hogy családoknál szállásoltak el bennünket, így közvetlenül is bepillantást nyertünk az ottani emberek életébe.

Reméljük, hogy a megszerzett tapasztalatokból diákjaink is profitálni fognak. Köszönet iskolánk és a Tempus Közalapítvány támogatásának.

20150810_145958 20150814_152506

Miskolczi Ágnes