Nyáridéző: Erzsébet táborunk 2019

      A Napközi Erzsébet-táborok lebonyolítására és a megvalósításhoz szükséges forrásokra évről évre jellemzően köznevelési, kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények, valamint családsegítő szolgálatok és központok jelentkezhetnek gyermekcsoportokkal. A napközi táborozás jelképes (napi 100 Ft összegű) részvételi biztosíték befizetésével valósul meg turnusonként hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 között, a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés és a kézművesség, az önismeret és a közösségépítés témájához kapcsolódó színes programokkal és napi négyszeri étkezéssel.

Az elmúlt tanévben köznevelési intézményként ismét nyertünk a pályázaton, így újra megrendezésre kerülhetett az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Lenkeys Erzsébet-tábor. Idén 80 tanulóval, és 8 pedagógussal tudtunk pályázni. A gyerekek az alsó tagozatos korosztályból kerültek ki, zömében első, második és harmadik évfolyamosok.

    

A programok között szerepelt:

 • Csapatzászló készítése csoportokban, Lenkeys Erzsébet Tábor felirattal, logóval, tenyérlenyomatokkal.
 • Társasjáték-kuckó kialakítása. Önismereti, társismeret fejlesztő játékok párban, csapatokban. Mozilátogatás.
 • Ügyességi játékok, csapatversenyek, játékos váltó- és sorversenyek.
 • Különböző táncok, koreográfiák tanulása tánctanár vezetésével.
 • Kézműves technikák kipróbálása, ajándéktárgyak készítése
 • Az egri Érseki Palota, valamint a Bazilika megtekintése.
 • Séta és tárlatvezetésen való részvétel az Egri Várban.
 • Kirándulás Felsőtárkányba. (Állami Erdei Vasút, Stimecz-ház, Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény, vadaskert.)
 • Ismerkedés a  felsőtárkányi tó, valamint környékének állat- és növényvilágával
 • Az egri Érsekkertben, egy kijelölt területen szemétszedés, majd a megtisztított területen számháborúzás. Fagyizás.
 • Városnéző kisvonattal Eger nevezetességeinek megtekintése, utazás a Szépasszony-völgybe. Itt szelektív hulladékgyűjtés, majd a megtisztított területen szabadtéri és vidámparki játék.

Változatos és izgalmas programokkal telt el a tábori hét, ahol mindenki megtalálhatta a neki legkedvezőbb időtöltést. A tanulók sok vidám élménnyel tértek haza minden nap. A jövőben is tervezzük napközis tábor szervezését.

Elsősök avatása

A legkisebb lenkeysek

Iskolánkban már régi hagyomány, hogy- túl a beiratkozáson, az évnyitón, és az első nehéz napokon- iskolánk legkisebbjei egy játékos „avatással” válnak igazi lenkeys diákokká. Már nagyon vártuk ezt a programot, amely a hagyomány szerint minden évben szeptember közepe felé kerül megrendezésre.

  

Elérkezett a nap, s mi -mivel az „avatás” szó sokunknak idegenül, ismeretlenül hangzott kíváncsian találgattunk, kérdezgettük egymást, és a tanító néniket, hogy vajon mi fog történni velünk ezen a titokzatos rendezvényen?…

Mivel mindannyian szeretjük a testnevelés órákat, nagyon megnyugtató volt, hogy az „avatásra” torna felszerelésbe kellett öltöznünk… Az iskola tornatermében már vártak bennünket a diákönkormányzat felsős tagjai, köszöntöttek, majd csoportokra osztottak bennünket, és kezdődött a vidám, önfeledt, játékos versengés.

 

Előkerültek a kedvenc tornaszerek: karikák, labdák, tollasütők, ugrálókötelek, és sikítva, ugrálva szurkoltunk, biztattuk egymást, buzdítottuk nyerésre a csapatunkat.

Már nem is emlékszünk, hogy melyik csapat nyerte a sorversenyt. Nem ez volt a lényeg, hanem a vidáman együtt eltöltött idő, és, hogy azzal a tudattal tértünk vissza az osztályba, hogy IGAZI lenkeysek lettünk.  Lenkeysnek lenni jó, és bár vannak feladataink, melyeket komolyan kell vennünk, és összpontosítva megoldanunk, a lényeg, hogy egy összetartó, vidám közösség része vagyunk, úgy, mint egy igazi sorversenyben.

 

Az 1.a és 1.b osztályos tanulók nevében  Horváthné Ági néni