Újság kategória bejegyzései

Tornászlányaink szereplése

2020. január 15-én került megrendezésre a torna diákolimpia megyei döntője az egri Pásztorvölgyi Gimnáziumban.

A megmérettetésen iskolánkat egy I. korcsoportos csapat és 3 fő IiI. korcsoportos egyéni versenyző képviselte. Az eredményhirdetéskor csapatunk a dobogó 3. fokára állhatott fel, valamint szereztünk egy egyéni összetett 5. helyezést is Farkas Mirának köszönhetően. A csapat tagjai: Molnár Regina (2. a.) Csuhay Dorka (2. c) Sebők Dalma, Bakondi Szonja, Papp-Varga Gréta (1. a) és Farkas Mira (2. c).Egyéniben Horuczi Gréta  (6. b) és Gyetvai Kata (6. b) és Varga Hanga (5. a) versenyeztek, mert az idén sajnos csapatot nem tudtunk nevezni. Hanga szép gyakorlataival 3. helyezést ért el, így ő és a kis csapat továbbjutott a február 22-én, Debrecenben megrendezésre kerülő országos elődöntőre. 

Addig is szorgalmasan edzünk és készülünk az előttünk álló versenyre.

Kiss Csilla és Bálint Lilla edzők

A Magyar Kultúra Napja a Lenkeyben

A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napját először 1989-ben tartották meg a Himnusz születésnapjának tiszteletére. A napot annak emlékére tartjuk, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg a Himnuszt, vagy legalábbis ezt a dátumot írta fel a kéziratára. A költemény először 1829-ben Kisfaludy Károly, Auróra című folyóiratában jelent meg. A kéziraton még szereplő „a Magyar nép zivataros századaiból” alcím nélkül, de 1832-ben, már a szerző által adott alcímmel látott napvilágot. Ezen a napon az egész országban és a határokon túli magyarok által lakta területeken is megemlékeznek a Magyar Kultúra Napjáról. A megemlékezések alkalmat adnak irodalmi estek, hagyományokat felelevenítő programok szervezésére. Ehhez a naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, és az oktatási munkával kapcsolatos szakmai elismeréseket is. Egerben ezen a napon adják át a Gárdonyi Géza, és a Pro Agria-díjakat.

2020. január 20-án iskolánkban is megemlékeztünk e jeles napról. A diákok meghallgathatták Kölcsey Ferenc: Himnusz c. művét  felső tagozatosok tanulók előadásában.

  

A folyosón lapbook kiállítást tekinthettek meg, s irodalmi témájú kirakókkal játszhattak.

    

A tanórák közötti szünetekben a  kivetítőkön a magyar kultúra  tíz jeles alakját láthatták a diákok. Ha megfejtették e jeles személyek kilétét, egy játékban vehettek részt.

    

  

Érdekes és izgalmas játékos feladatokkal tarkított napot köszönhetünk a humán munkaközösség pedagógusainak. 

Matisz-Rohlicsek Zalán 6. b

Karácsony

December

Itt a karácsony szele,

s magával hozta a telet,

 a tél magával hozta a szünetet.

A szünet meg az ünnepeket

például a karácsonyt.

Karácsony az újévet,

újév meg a kezdetet.

Orgován Ármin 4. o.

Diákunk kis versével kívánunk minden lenkeys diáknak, pedagógusnak, dolgozónak boldog karácsonyi ünnepeket!