Erasmus+ Program 2016

Eresmus 2016 erasmus+ logo kicsi

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
 

Az Erasmus+ pályázati kiírásnak köszönhetően iskolánk két angol tanára 2016-ban is kéthetes nyári kurzuson vehetett részt. Sós Anita tanárnő Angliában az IKT eszközök oktatást fejlesztő új módszereivel ismerkedett. Miskolczi Ágnes tanárnő skóciai tanulmányai alatt a nyelvoktatás újabb módszereivel bővítette tudását. A megszerzett ismereteket megosztják nemcsak a kollégákkal, hanem beépítik azokat az oktatás folyamatába is.

Miskolczi Ágnes

Az Egri Lenkey János Általános Iskola idén is pályázott az Erasmus+ KA1 projektben, melyen két nyelvtanára szakmai továbbképzésen vehetett részt az Egyesült Királyságban. Mobilitásom célországa Skócia volt. Edinburghban a kurzusom címe „Refresher Course for Teachers of English”. Azért ezt a kurzust választottam, mert illeszkedik munkahelyem profiljába és az én szakmai fejlődésemhez is hozzájárul. A pályázat elnyerése után tanár kollégámmal mindent megtettünk, hogy a mobilitás előkészítése után a kint tartózkodás gördülékenyen történhessen. Tanulmányaimat 2016. július 25-én kezdtem meg. A kiutazás az előző napon történt. A szállásom ún. homestay accommodation volt. Nagyon jó választásnak bizonyult, mert a szállásadó régóta fogad külföldi tanulókat, így örömmel segítette a nyelvtanulási szándékomat. Az iskolában 10 fős csoportokba osztották a kurzuson megjelenteket. Az oktatás hétfőtől péntekig két héten át naponta 9-16.30 óráig tartott. Az oktatás elején megkaptam az eligazító dokumentumokat, ami igen hasznosnak bizonyult kint tartózkodásom alatt, hogy mindenről könnyen tájékozódhassak. Mivel módszertani képzésen is vettem részt, ennek megfelelően voltak az oktatási anyag között beszédkészség, olvasási készség, írás- és halláskészség fejlesztő gyakorlatok. De természetesen a nyelvtani gyakorlatok is beépültek az oktatási anyagba. Az állandó aktív gyakorlati megoldások az ismeretek szilárd beépülését eredményezték. Új módszertani könyveket mutattak be, melyet a helyi könyvesboltban be is lehetett szerezni. Megismertettek az Egyesült Királyság oktatási szisztémájával. Minden este kulturális programon vettem részt. A képzés végén megkaptuk az Europass Mobility dokumentumot és az igazolást, hogy sikeresen elvégeztük a kurzust. A mobilitás új ismereteket adott iskolai munkámhoz, melyeket beépítek mindennapos oktatói tevékenységembe. Tapasztalataimat igyekszem megosztani kollégáimmal, a diákokkal, szülőkkel egyaránt.
 

Remélem, jövőre is pályázik iskolánk. Mi mindent megteszünk a sikeres együttműködésért!

Miskolczi Ágnes