Iskola nyitvatartása

Hétfő - Péntek: 7-18

A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napját először 1989-ben tartották meg a Himnusz születésnapjának tiszteletére. A napot annak emlékére tartjuk, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg a Himnuszt, vagy legalábbis ezt a dátumot írta fel a kéziratára. A költemény először 1829-ben Kisfaludy Károly, Auróra című folyóiratában jelent meg. A kéziraton még szereplő „a Magyar nép zivataros századaiból” alcím nélkül, de 1832-ben, már a szerző által adott alcímmel látott napvilágot. Ezen a napon az egész országban és a határokon túli magyarok által lakta területeken is megemlékeznek a Magyar Kultúra Napjáról. A megemlékezések alkalmat adnak irodalmi estek, hagyományokat felelevenítő programok szervezésére. Ehhez a naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, és az oktatási munkával kapcsolatos szakmai elismeréseket is. Egerben ezen a napon adják át a Gárdonyi Géza, és a Pro Agria-díjakat.

2020. január 20-án iskolánkban is megemlékeztünk e jeles napról. A diákok meghallgathatták Kölcsey Ferenc: Himnusz c. művét  felső tagozatosok tanulók előadásában.

  

A folyosón lapbook kiállítást tekinthettek meg, s irodalmi témájú kirakókkal játszhattak.

    

A tanórák közötti szünetekben a  kivetítőkön a magyar kultúra  tíz jeles alakját láthatták a diákok. Ha megfejtették e jeles személyek kilétét, egy játékban vehettek részt.

    

  

Érdekes és izgalmas játékos feladatokkal tarkított napot köszönhetünk a humán munkaközösség pedagógusainak. 

Matisz-Rohlicsek Zalán 6. b